Der er flere forskellige slags muligheder for overnatninger undervejs afhængig af hvilken tur man vælger. Det som vi mest har benyttet os af på "Via Francigena" er  det som kaldes "Parrocchia". Vi får fortalt af en italiener, at det betyder noget i retning af "præstens hus" og svarer vel i grunden til et sovested, som sognet stiller til rådighed. Man kan kalde det sognekirkens husly for pilgrimme.  Her er det ofte donation som gives. Men det er ikke usædvanligt at et beløb på 10 € er en "fast" pris. Det er meget billigt og ind i mellem kan det hænde, at der også er mulighed for en pilgrimsmenu for ekstra 10 €.

Det bedste er at anskaffe en liste om overnatningsmuligheder før man begiver sig afsted, som man kan få gennem flere pilgrimsorganisationer. Se link til Via Francigea her 

På Via Francigena er selve pilgrimsruten delt op i flere muligheder. Man kan gå ad asfalterede veje og der er små omveje afhængigt hvad du vil se undervejs. Vælger man asfaltvejen bliver  distancen til næste by ofte kortere, men det kan være meget hårdt for fødderne at gå på asfalt. Det kan hænde at nogle bjergstier stikker tværs over og derved forkorter forløbet. Det vil være fornuftig at gennemse ruten før du begiver dig afsted, især når vi taler om "Via Francigena". Det gælder egentlig også for Frans af Assisi ruten fra La Verna til Assisi. Hvad angår Cornwall Coast Path er det også muligt at undgå en kløft, såfremt man gerne vil en smule hurtigere frem. 

Vi har prøvet det hele på "Via Francigena" og fik dermed en godt kendskab til hvad der er bedst i en given situation at vandre.  Sommetider har det virkelig været en prøvelse. 

1. DEL - OVERNATNINGSSTEDER FRA LAUSANNE I SCHWEIZ TIL BERCETO I ITALIEN

Via Francigena, overnatninger

14. maj 2013

Lausanne

Guesthouse & Backpacker 

Chemin des Epinettes 4, 1007 Lausanne, Schweiz

+41 21 601 80 00 

Dyrt, men der er ikke så mange andre muligheder. Det er et udmærket sted at begynde sin rejse, så måske skal man give sig selv den luksus. 

 

Guesthouse

Vevey, Via Francigena, overnatning

15. maj 2013

Vevey

Hotel & Guesthouse 

Stedet er ok. Vi havde et sovesal med 6 senge. Her mødte vi en ung kvinde, som vi kom til at følges med helt til Ivrea i Italien. 

Guesthouse

Aigle, Via Francigena, overnatning på camping

16. maj 2013

Aigle

Camping de la piscine 

Avenue des Glariers 1, 1860 Aigle, Suisse + 41 24 466 26 60

Der regnede og blæste hele natten og vi frøs en smule. Men en god alternativ måde at overnatte på. 

Camping

Abbaye de Saint Maurice

17. maj 2013

Saint Maurice

Abbaye

Abbaye de Saint- Maurice, Av.d'Agaune 15, Case Postale 34, CH-1890 Saint Maurice

Tél: +41(0)24 486 04 04 

Der står på hjemmesiden, at man skal reservere i forvejen, men det gjorde vi ikke. Generelt for turen, foretog vi ikke nogle reservationer på forhånd, da min søster og jeg hverken taler italiensk og fransk. Vi ved heller ikke altid hvor dagen vil slutte. Klosteret her er i meget anbefalelsesværdigt sted at overnatte. 

Kloster

Via Francigena, Osieres, overnatning for pilgrimmme

19. maj 2013

Osieres

Kirkens gæstehus 

Kirken har et gæstehus, som benyttes til mange gøremål. Det er et godt sted at overnatte, trods det at vi satte nogle borde sammen for at bruge dem som senge. Det er også muligt at ligge på gulvet på madrasser, som kirken stiller til rådighed.

Vi henvendte os til Præsten Klaus Sarbach, som var noget stram i betrækket men tøede op undervejs. Han afviste os ikke på nogen måde, men ville helst tale fransk. 

Jean-Michel Girard*, prêtre

Klaus Sarbach*, prêtre

La Cure, 1937 Orsières

Tél. 027 783 11 44

Gæstehus - "Parrocchia"

Via Francigena, overnatning for pilgrimme, echevennoz

20. maj 2013

Echevennoz, Italien

Et lille fint sted at have sit første ophold i Italien. Vi overnatter op til kirken (se google maps).  Det er et Trattoria, som har administrationen over stedet. Der er muligt at spise. Morgenmaden er fin. 

Gæstehus

Aosta, Via Francigena, overnatning for pilgrimme

21. maj 2013

Aosta

Hotel Al Caminetto, Via G. Brean 33

Dejligt sted, god morgenmad, gode værter. Ligger et lille stykke væk fra centrum. 

Hotel

22.maj 2013

Chambave

B&B - I Tre Pini, Via de Cly, 14

Dejligt sted, værten har selv vandret, køkken til rådighed, rene værelser 

B&B

Pilgrimme, Montjovet

23.maj 2012

Montjovet

Hotel Napoleon, Brocard 5

Hotellet ligger lidt udenfor byen. Omkring 2 kilometer. Det som er helt unikt for dette sted, er morgenmaden. For første gang på turen får vi ost, masse af brød, kaffe, juice, marmelade, smør og croissanter. Det er også et udmærket sted at sove. Der var ikke plads til os i den lille by Montjovet, da man er ved at lave en ny vej gennem bjergene. Alle vejarbejderne overnatter og optager mange pladser. 

Hotel

Overnatning i Donnas, pilgrimme

24.maj 2013

Donnas

Parrocchia S. Pietro, Via Roma 81

Vi overnattede på "parrocchi". Det sted som præsten kan stille til rådighed for pilgrimme. Toiletforholdene er ikke gode. Sovesalen/rummet er mørkt og støvet. Det er en prøvelse for nogle at overnatte her. Der er et lille tekøkken, så du har mulighed for lave aftensmad. Det benyttede vi os af.  

Google maps, Præstens Hus

Ivrea, overnatning af pilgrimme

25. maj 2013

Ivrea

Ivrea Canoa Club, Via Dora Baltea 1/D

Det er en kano-klub som stiller deres lokaler til rådighed. De har adgang til en gymnastiksal, hvor vi kan sove. De andre pladser var optaget. Det er et udmærket sted. Vi har adgang til et stort køkken.

Kano klub

Overnatning for pilgrimme, Santhiá

26. maj 2013

Santhiá

Ostello "Santhiá sulla Via Francigena" Via della Madonetta 4, info@santhiasullaviafrancigena.it tel. 366 4404253 (Mario) tel. 333 6162086 (Renzo)

Et fint lille sted. Der er pilgrimsmenu i sigte og det er værd at tage med. 

 

Google maps - Hostel mod donation

Vercelli, Via Francigena, overnatning for pilgrimme

27. maj 2013

Vercelli

På hjørnet af Via Tigrai 2 og Via Corso Alessandro 139 ligger et gammelt kloster, hvor man kan overnatte. Det er en fornøjelse at møde Angela :-) Dette sted er måske ikke så rent, men det er absolut et besøg værd.  Af billeder fremgår der mange orbs, som skyldes støv som hvivler rundt i luften. 

 

Nedlagt Kloster

Nicorvo, overnatning for pilgrimme, Via Francigena

28. maj 2013

Nicorvo

S. Giacomo, gå hen til byens bar overfor kirken. De tager vel imod en pilgrim. Kontaktpersoner er Francesca 338/3785706 - 313/8083303 eller Gianmario 339/6005229 - 313/8097055 E-mail: francesca.grosso@guidafrancigena.it   Findes også på facebook. 

Præstens hus - donation

Pavia, Overnatning for pilgrimme, Via Francigena

29. maj 2013

Pavia

Hostel Santa Maria in Betlem, Street Pasino 7 i Pavia.

Det er et nyopført hus og et dejligt sted at overnatte. Da vi var der tilhørte det kirken. Det kunne godt se ud til at det fungere som et Hostel nu og drevet af private. Vi skulle på daværende tidspunkt henvende os til kirken for at overnatte. 

Hostel - "Parrocchia"

Santa Cristina, Via Francigena,

30. maj 2013

Santa Cristina

Via Vittorio Veneto 129

Det er vigtig fra dette sted at ringe til færgemanden, som sejler næste dag af floden Po. Det er første gang man ser den store flod på tæt hold. Rummet vi sover i, ligger over en bar, som lukker tidlig. Der er ingen larm, men der er knap så rent. Der er køkken som man kan benytte. For os blev stedet et møde med en pilgrim, som vi kom til at følges med hele vejen til Rom. 

Piancenza

31. maj 2013

Piancenza

Ostello Don Zermani, Via Luigi Zoni + 39 0523 712319

 

Ok, sted. Men det er lidt for langt fra centrum. Vi havde svært ved at finde overnatningsmuligheder på dette sted og var trætte da vi endelig nåede frem.  Google maps

Youth Hostel

Fiorenzuola, overnatning for pilgrimme, via francigena

1. juni 2013

Fiorenzuola

Piazza Molinari Fratelli, Fiorenzuola Dárda +39 0523 983401 

Google maps 

En meget sød værtinde tog i mod os. Stedet var støvet, som igen kan ses af alle de orbs på billedet. Men ok for en enkelt nat. Udmærket badeforhold. 

 

Præstens Hus "Parrocchia"

Costamezzana, overnatning for pilgrimme

2. juni 2013

Costamezzana

En meget venlig kvinde indlogerede os på et fint rent sted. Udmærket badeforhold og der er også mulighed for pilgrimsmenu. Morgenmad tilbydes, men man skal altså presse på for at få noget kaffe og brød fremfor små kagestykker. 

Hostel

Sivizzano, overnatning for pilgrimme, via francigena

3. juni 2013

Sivizzano

Det er et meget specielt sted at overnatte. Vi har aldrig prøvet noget der ligner på hele turen. Det er en stor sovesal med senge langs væggen (se foto). Lidt kølig, men er vejret varmt, er det rart med lidt afkøling. Der er køkken til rådighed og udmærket badeforhold. Dejlig lukket gård at sole sig i. 

Præstens Hus "Parrocchia"

Berceto, Via Francigena, Overnatning for pilgrimme

4. juni 2013

Berceto

Casa Della Gioventu, Via Martino Lasoni 

Dejlig at ankomme hertil efter en lang vandring fra Sivizzano. Der var børn der råbte pellegrini, pellegrini da vi kom. Der var en herlig følelse af accept. Vi var velkommen til denne by. Der var køkken til rådighed og ok senge. Præsten kom kort på besøg for at se til at alt var ok. Desværre kunne han ikke tale engelsk. 

Parrocchia, Præstens Hus

2. del af overnatningerne fra Pont Remoli til Roma