At se ud på verden, medens hjertet smiler - Via Francigena - On the road with Saint Francis

juli 2013

Et pilgrimsliv på den gamle pilgrimsrute "via Francigena"

- at se og smile med hjerte


Man står tidlig op om morgenen. Ingen indre dialog om lige at sove 5 min længere. Sådan er det for mig. Jeg er super lysvågen ligeså snart jeg vågner. Jeg står op med det vons og er klar :-) Klar til dagen, frisk til at gå, gå og atter gå. 
Kroppen vånder sig lidt, især fødderne. Det kan til tider gå lidt ondt at stå på dem tidligt om morgenen. 
Jeg står som regel lidt tidligere op end aftalt. Måske vågner jeg tæt på at uret ringer. 
Morgenkaffen og en italinske croissant med enten creme eller syltetøj er dagens første føde. I starten er det lidt træls ikke at få andet. Kunne det ikke bare lade sig gøre at få lidt ost og brød en gang i mellem? Neeejjj, nej, nej det kan man ikke. Men det skønne ved ved hele er, at der er altid en bar som er åben på den tid af morgenstunden. Med tiden er jeg også kommet til at holde af kaffe og de der herrsens croissanter ligeså vel som jeg er kommet til at holde af at være pilgrimsrejsende. 
Det er bare lidt underlig at starte dagen med søde sager. Men hvad pyt, noget skal man have indenbords. 
Nogle dage står vi op kl. 5 for at komme frem til middag for når solen begynder at bage, så hagler sveden i stride og strømme. Det er selvfølgelig en god måde at rense ud i kroppen på, men det er hot. Det kan være livsnødvendigt at gå med lille hat og hele tiden forsyne sig med rigeligt af vand i den hede, hvis man ikke er vant til det. Men også den varme er det muligt at vænne sig mere og mere gradvis til. 
Det er ikke usædvanlig at gå 2 til 3 timer før det første lille ophold. Bå gå, se og høre. Man holder nøje øjne med Via Francigena tegnene, så man ikke farer vild på de mange stier :-) Det er ikke særlig sjovt at gå 8 til 10 kilometer i forkert retning. Det gør man højst en eller to gange, så har man også lært det :-) Disse Via Francigena tegn tvinger faktisk én til at være vågen! 
En masse smukke naturscener åbner sig for en, kameraet hives op i tide og utide fra lommen . Et nyt øjeblik - et nyt nu åbner sig for én. Efter 3 til 4 uger er man så småt for alvor begyndt at leve mere i nuet. At tage hvad som kommer og åbne sig for andre udfordringer. Det er virkelig noget at tænke over. Hvorfor går jeg her, og Sankt Peters symbol med nøglerne viser sig ofte. Hvad er det for et symbol? Hele tiden kommer der nye reflektioner og lige med et er alting tomt indeni. Jeg kan ikke tænke en eneste tanke. Der sker ingenting. Jeg ser bare ud på verden medens hjertet smiler :-)

Dag 42: Går Roma i møde, 14.5 km

Testimonium (Vidnesbyrd), Via Francigena, Sankt Peterskirken i Rom

Ankommet til Roma <3

25/6-2013: Vi har fået udleveret vores testimonium af Vatikanet og står nu foran Peterskirken i Roma. Det er meget underligt at stoppe de mange lange vandringer lige med et. 

Sankt Angelo Broen i Roma

Sankt Angelo Broen i Roma

25/6-2013

Sankt Peters nøgler symbolet

Sankt Peters Nøgler hugget ind i gulvet ved indgangen til Peterskirken

26/6-2013

Matthæusevangeliet kap. 16,13-20 »… du er Peter, og på den klippe vil jeg bygge min kirke, og dødsrigets porte skal ikke få magt over den. Jeg vil give dig nøglerne til Himmeriget, og hvad du binder på jorden, skal være bundet i himlene, og hvad du løser på jorden, skal være løst i himlene.«

 

- meningen bliver mere og mere klar for mig 

 

 

1 comment(s)

Tilføj kommentar

Show

Dag 41:Campagnano Di Roma - La Storta, 23.8 km

Dag 40: Capranico - Campagnano Di Roma, 25.7 km

Dag 39: Viterbo - Capranico, 31.4 km

Dag 38: Montefiacone - Viterbo; 20 km

Dag 37: Bolsena - Montefiacone, 14 km

Dag 36: Aquapendente - Bolsena, 20,1 km

Dag 35: Radicofane - Aquapendente, 23.8 km

Dag 34: San Quirico d'orcia - Radicofane, 29.2 km

Dag 33: Ponte D'arbia - San Quirico d'orcia

Dag 32: Siena - Ponte D'arbia

Dag 31: Colle D'elsa - Siena, 28 km (14/6-2013)

Dag 30: Gambassi Terme - Colle D'elsa, 26 km

Dag 29: San Miniato Alto - Gambassi Terme; 24 km

Dag 28: Altopascio - San Miniato Alto, 23.3 km

Dag 27: Lucca - Altopascio, 16.4 km

Dag 26: Lucca

Dag 25: Sarzana - Lucca, 66 km

8/6-2013: I dag bestemte vi os for at tage til Lucca.
Vi gik indtil kl. 15 og havde faaet nok af byen Massa. Foedderne skal have hvile en dags tid. Vi har derfor taget toget 1 dagsmarch, men mon ikke at det er tilgiveligt i
Roma? Vi gaar ca. 27 km i gennemsnit om dagen og har indtil videre gaaet 4 uger, saa de 100 km er naaet. Det er betingelsen for at faa bevis i Roma for vores praesentation.
Vi mangler stadig 380 km at gaa :-) Vi var desvaerre noedsaget til at forlade vores gode pilgrimsvej Peter fra Holland. Vi har vaeret i foelgeskab i ca. 1 uge, men vi har aftalt at moedes i Roma.
Vi bliver i Lucca en ekstra dag.

Dag 24: Aulla - Sarzana, 15.7 km

Dag 23: Pont Remoli - Aulla, 27.6 km

6/6-2013: Vi er nu kommet et par dage over halvvejs. Vi er kommet til Aulla. Min soester har meget store smerter i sit ene skinneben i dag. Vi er maaske noedt til at tage toget til Lucca, som er 3 dagsmarcher fra Aulla. Her er hun maaske noedsaget til at tage nogle dages hvil for  at komme pè benene igen. I vaerste tilfaelde maa vi stoppe :-( Mine foedder har det godt. Mine vabler er naesten forsvundet.
Vi har passeret et pas i bjergene, hvor vi er kommet ind Toscana regionen. Her er bare saa smukt. Paa vores vej i bjergene, hvor det naesten var som at gaa paa en kam, stod heste som vi blev noedt til at skubbe til for at komme forbi :-) hi hi
Der havde vaaeret et voldsomt uvejr, saa der var en masse traetoppe som var revet af ! Moder natur er virkelig ikke at spoege med.
 
Hver dag kommer vi forbi gamle bygninger fra middelalderen og gaar paa de gamle romerske veje. Vi gaar forbi kirker og taender lys. Vi bringer "lyset" med os fra kirke til kirke.
Vi har moedt andre pilgrimme, men det er ikke mange der har opdaget denne vandrerute i forhold til Caminoen. Men jeg tror at det kommer snart til at ske.

Dag 22: Berceto - Pont Remoli, 26.4 km

Dag 21: Sivizzano - Berceto, 22.8 km (4/6)

Dag 20: Costa Messana - Sivizzano, 27 km

Dag 20: Fiorenzuola - Costa Messana, 24.5 km

Dag 19: Piacenza - Fiorenzuola, 36 km

Dag 18: Santa Christina - Piacenza, 36 km

Dag 17: Pavia - Santa Christina, 24 km

Dag 16: Nicorvo - Pavia, 50 km

29/5-2013: Vi er kommet til Pavia. Vejret har vaeret med os. Paa vores tur indtil nu har vi vaeret udsat for lidt af hvert. Vi har kravlet i traeer for at foelge ruten ellers skulle vi gaa en stor omvej. Men nogle havde bestemt sig for at faelde traaer lige der hvor vi skulle gaa. Vi har gaaet paa laviner, da der havde vaeret sneskred  Vi har kravlet op af stejle bjergskraaninger for at opdage at det var den forkerte vej. Det er simpelthen helt vildt hvad vi har udsat os selv for.
Vi har ogsa vandret i rismarker - rismarker i Italien - i massevis. Heldigvis var der ingen myg, men vi mistede pilgrimsafmaerkningen saa vi blev noedt til at springe over vand, ploeje os igennem krat. Mine underben er fuld af rifter. Min foedder er fulde af store vabler og jeg har ekstra hud paa nu i form af compeed. Alligevel fortsaetter vi haabefuld videre mod Roma.
I dag har vaeret en helt specielt dag i det mere spirituelle lys. Vi har vadet i held og nu har vi sandelig ogsaa adgang til nettet. Men ellers er der ikke meget netvaerk overhovedet hvis man altsaa ikke har en ipad.

Dag 15: Vercelli - Nicorvo, 24.5 km

Dag 14: Santhia - Vercelli

Dag 13: Ivrea - Santhia, 32 km

Dag 12: Donnas - Ivrea

Dag 11: Montjovet - Donnas (24)

Dag 10: Chambave - Montjovet

Dag 9: Aosta - Chambave, 22 km

Dag 8: Echevennoz - Aosta, 15 km (21)

Dag 7: Orsières - Echevennoz

Dag 6: Martigny - Orsières

1 comment(s)

Tilføj kommentar

Hide
2014.04.23 Written by Aase
Skøn at gense billeder fra vores Camino Del Northe.

Dag 5: Saint Maurice - Martigny, 18 km

0 comment(s)

Tilføj kommentar

Hide

Dag 4: Aigle - Saint Maurice, 18 km

Parrochia - Saint Maurice

17/5-2013

Parrochia / Overnatningsstedet

Et af de steder hvor der er mulighed for at bruge køkkenet. Det er rart at der til tider er den mulighed istedet for at spise en pilgrimsmenu eller sidde på en bænk et eller andet sted på vores rute 

Tryk her for billeder

0 comment(s)

Tilføj kommentar

Show

Dag 3: Vevey - Aigle, 28 km

0 comment(s)

Tilføj kommentar

Show

Dag 2: Lausanne - Vevey, 20 km

0 comment(s)

Tilføj kommentar

Show

Dag 1: Start i Lausanne

Lausanne - via francigena

14/5-2013

Billeder fra Lausanne

En kvinde der beder om hjælp og penge foran Hovedbanegården i Lausanne 

Tryk her

14/5: Vi er ankommet til Lausanne, men vi var meget daarlige i morges. Vi blev syge i gaar aftes i Genevè, men vi aner ikke af hvad. Jeg blev foerst ramt, hovedpine a la migraene, og kvalme. Hele natten var jeg ved at tage hjem til Danmark. Men det viste sig at Aase ogsaa fik samme symptomer.

Da vi ankom til Lausanne med toget, var sygdommen ved at ebbe ud af os. Vi fik det bedre og bedre :-) og livsglaeden er vendt tilbage. Ikke fordi vi ved at tabe modet, men vi var bare saa daarlige begge to.

Lausanne er en meget smuk by og luften her er mere mild end i Genevè. Luften i Genevè virker metallisk pae os. Jeg kunne heller ikke rigtig fae vejret der, jeg gabte og gabte hele tiden uden at vaere traet og blev jo daerlig. Vi talte om at det er det loven om de 5 elementer, og at elementet metal som var undertrykt, naar vi taenkte i zoneterapitermer. Vi kastede galle og slim om, selvom vi havde spist lidt tidligere, var der intet fra maven der kom op.

Aarsagen kan vaere at vi smagte pae blade i Calvin parken i Genevè, da vi troede det var manna. Maaske var bladene giftige :-)

Men alfa omega da vi ankom til Lausanne, satte vi os pae en kaffebar og ventede til touristbureauet aabnede, saa de kunne hjaelpe os med logi. Vi havde besluttet ikke at lave andet end at hvile os hele dagen og haabe paa at faa det bedre. Men efter at have presset morgenkaffen ned, blev vi simpelthen fuld af krudt og det holder endnu selvom klokken er 17:00.

Vi har fundet pilgrimsvejen "Via Francigena" nede ved kysten, faaet stemplet vores pilgrimspas i Katedralen i Lausanne.

Jeg er kommet i tanke om at jeg vil lave notater hele vejen omkring elementerne, planter m.v. og supplerer min viden med pilgrimssoesteren, som er garvet zoneterapeut, hvor jeg er mere nybegynder pae omraadet. Uddannet meget senere men dog indsigt i planteriget.

0 comment(s)

Tilføj kommentar

Show

Dag O: Ankommer til Genevé

13/5-2013

Vi ankommer til Geneve. Herfra starter den lange pilgrimsvandring til Roma. Egentlig starter pilgrimsrejsen dagen efter den 14. maj fra Lausanne. Den oprindelige pilgrimsrute går fra Canterbury i England til Rom i Italien, hvor vejen går forbi Lausanne. 
På døren i Geneve står de vise ord: A journey of a thousand miles starts in front of your feet (Lao Tzu) 
Geneve er en flot by og vi fik da også set lidt af den. Om aftenen blev jeg syg. Jeg havde kvalme og var lige ved at få et migræne-anfald. Jeg kunne næsten ikke holde tanke ud om at skulle starte på pilgrimsvandring dagen efter. Et kort øjeblik vil jeg hjem igen. Det viste sig at Aase, min søster også blev dårlig i løbet af natten og om morgenen fik hun det værre. 
Luften var så kølig og metallisk. Hvorfra kom dog denne metallisk klang fra? Vi havde bestemt at gøre med metal-elementet, hvis man skal referere til 5. elementlov, som bruges i zoneterapi. Havde vi spist noget på flyveren, eller var årsagen, at vi skulle akklimatiseres til de nye forhold?

Alt er i fuld flor. Foraeret er pae sit hoejste. Meget smukt. Vi er ved godt mod. I morgen tager vi toget til Lausanne.

Det slaer at storbyer ligner hinanden "bare" forskellige folk og kultur. Sae bare bare tag det roligt, sae gaer det nok, lyder det fra baghovedet pae mig.

 

Før afrejse

11/5: Hjælp, min rygsæk vejer 8 kilo. Det siges at rygsækken skal udgøre 10% af ens legemsvægt. Så jeg har 1,5 kilo for meget. Men jeg kan selvfølgelig bare grovæde de første par dage. Masse af Tobleroner i Swcheich. Glæder mig. 

Via Francigena, pilgrimspas

Har jeg husket det hele? Er jeg i det hele taget klar til at tage afsted? Orker jeg at gå så mange, lange skridt, kilometer efter kilometer dag ud og dag ind?

Svaret er JA :-)

 

Pilgrimspas - eget design